joi, 12 martie 2009

Ce pot alții, ce putem noi

... (mă-sa, pardon)

De fapt, cam la asta se reduce tot, dacă e sa-l ascult pe Badea zilnic (asta e, din nefericire cel mai bine prind radio Zu, aș schimba postul, dar nu prea vrea tzava).

Ei, uite că nu e chiar așa.

Ce pot alții:

- să trăiască cu mai puțin stress (pentru că, de exemplu, au învățat să stea frumos la coadă. Dacă te bagi ca boul în fața altuia, nu înseamnă că ești mai capabil, înseamnă că ești un bou nesimțit sau o vacă idioată și ar trebui să zaci în grajd până îți revii sau să mori acolo)

- pot să aibă o viață politică relaxată (în sensul că guvernul se poate schimba de nush câte ori, dar pentru că strămoșii lor au avut grijă să creeze un sistem legal și legislativ solid, care suportă în același timp modificări, dar modificările nu afectează cursul apei, gen o fac să curgă din aval înspre sursă)

- pot să aibă o criză simpatică ( because it is a credit crunch, we lower every price. Adik, poți mânca ieftin, te poți îmbrăca ieftin, poți circula ieftin, orice, numai să meargă economia mai departe și să nu își piardă comercianții vânzările)

- pot să stea supravegheați de camere de luat vederi (pentru că știu că aparent este o violare a intimității, dar când îl bate gândul pe Vasilică să te violeze, nu-l mai bate și a doua oară, pentru că data aia e momentul în care îi dă nenea polițistul cu bastonul peste ceafă)

- pot să trimită petiții, plângeri, reclamații, ori de câte ori drepturile cetățenești au fost încălcate etc etc (pentru că nici la alții funcționarul bășinos de la ghișeu nu își făcea treaba, dar după ce a fost sufocat de hârțoage, a învățat că mai bine își face treaba prevăzută de fișa postului și pleacă în timp util acasă decât să scurme după țigări printre teancurile de maculatură. Pe de altă parte, nici baba Saveta din alte regiuni ale Europei nu plânge la TV degeaba. Aia ia jordia în mână și își cere drepturile. Dar și le cere alături de vecinii ei, care nu au ca preocupare principală cântăritul ochiometric al averilor de peste gard)

- pot să aibă un sistem educațional coerent (vaaai, în alte țări se învață ca să ai și ce să lucrezi mai departe, nu așa, doar ca să ai o hârtie în plus. Culmea! Culmea! Și dacă nu poți, te duci și muncești după ce ai terminat liceul sau chiar mai devreme, decât să visezi că o să apară un nou Ceaușescu care îți asigură un loc la facultatea de zootehnnie).


Ce putem noi:

- să ne plângem de milă

- să ne aducem aminte de destinul nostru și de istoria lacrimogenă a României, pe care NU VREM; DAR DELOC, să o contrazicem

- să ne crizăm înainte de a fi criză

- să ne înjurăm

- să dăm copy-paste la ideile altora și să credem că am descoperit panaceul

- să plătim expați, în loc să angajăm români de-ai noștri, care chiar pot să facă ceva (e mai bine să îi lăsăm să plece, daaaaaaaaaa, ca să muncească pentru alții și noi să primim experți care habar nu au dacă existăm pe hartă sau nu).

Lista poate continua, dar mă plictisește.

Ce am învățat noi de aici?

Cred că nimic. E târziu. Mai cugetați. Eu tot cuget și cred că avem nevoie de o dictatură luminată. Aș închide granițele vreo 3 ani, aș lăsa să ne omorâm între noi (se numește selecție naturală), după care aș vedea ce fac mai departe - cu speranța că nu supraviețuiesc numai sub-umanii.

Sau mai bine aș învăța că o mână întinsă vecinului înseamnă că poate alt vecin vine și mă ajută și pe mine la un moment dat. Și se creează așa un lanț de solidaritate și înțelegere.

Visez.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Femeio, io iti zic asa. Daca tu te mai intorci in Romanica de acolo, din doua una: ori fugi inapoi de unde ai venit sau oriunde oi vedea cu ochii, ori platesti teroristi sa puna bombe inclusiv pe santierele unde unul munceste si 10 stau si se uita :))

Zelda spunea...

Hmmmmmmmmmmmmmm, hmmmm, da mai bine pune mana lumea si munceste. De asta ce spui :)?

Da, ar fi culmea, terorismul muncii :))

Dan spunea...

fiind in romania, ma gandesc ca daca as pleca in alta parte nu mi-as mai chinui ficatul cu lucruri de genul asta, si nu din ignoranta ci pentru ca asta ar fi un motiv principal pentru care as fi plecat din romania, sa uit de tot ce se intampla aici...pe de alta parte, sa o luam invers :) adica asa cum e in cazul tau, daca as fi acolo, probabil ca m-as gandi si mi-as pune probleme de genul celor pe care le expui aici foarte limpede. nici eu nu ma mai uit la badea, ma enervez, ma seaca tot ce aud. mai bine sa nu mai stiu ca exista. totusi m-as izola degeaba, dimineata cand plec la serviciu dau peste aceeasi manelisti infecti in masinile lor audi si mizeriile de taximetristi, etc,...ufff...de asta suntem stresati...so...enjoy UK, nu te mai gandi la mizeriile de care ai scapat, live a little :)
Dan.