vineri, 4 ianuarie 2008

Eşti chemat la interviu...

Sună telefonul, răspunzi şi tu, deşi nu ştii ce număr este ăla (eventual "privat", pentru suspans).

Eşti chemat la interviu: o voce suava (de obicei, secretara) te anunţă că ai fost selectat pentru un interviu, pentru postul de... . Eşti fericit!

Regulă 1: ţine minte pentru ce posturi ai aplicat în ultima vreme, s-ar putea să fie prea multe şi să nu-ţi mai aduci aminte şi nu e profesional. În plus, te poate căuta exact firma la care nu te-ai gândit, la care ai aplicat doar aşa, ca să bifezi lista.

Regulă 2: oricât de fericit ai fi, nu te manifesta. Greul abia începe.

Vocea suavă îţi spune că eşti aşteptat în data de cutare, în locul cutare. Sau în data de..., dacă nu poţi ajunge (în general, the next date este a doua zi decât prima propusă.)

Regulă 3: când negociezi data şi ora, să ai în cap aspecte clare. Nu merge să invoci motive stupide pentru care nu poţi ajunge în ziua pe care ţi-o propune potenţialul angajator. Poţi să amâni cu maximum două zile. Altfel, ai pierdut oportunitatea.

Ok, accepţi şi începi să te perpeleşti. E normal. Dar nu trebuie să exagerezi.
Înainte de interviu trebuie să afli mai multe detalii despre cine te-a chemat. De pe net, şi mai bine din gură în gură. Întreabă secretara de cine întrebi la recepţie. Neapărat să ceri un număr de telefon valabil (pentru că au existat situaţii în care nimeni nu a mai răspuns la numărul de pe care am fost sunată, de exemplu).

Regulă 4: dacă decizi că nu te duci, deşi ai stabilit o întâlnire, fă bine şi anunţă cu câteva ore înainte,dacă nu chiar cu o zi înainte. Dacă ai vrea să mai participi, poate reuşeşti să obţii o amânare. Explicaţii concise, în acest ultim caz.

Dacă totuşi ai ajuns la interviu, fii şi tu cu un sfert de oră mai devreme acolo. De fapt, în acel sfert de oră trebuie să fii deja înăuntru, prezentat la front-office şi anunţat la recrutor.

Lecţie personală: am ajuns la timp, chiar cu 10 minute mai devreme, deşi locul era la altă margine de Bucureşti decât mine. M-am anunţat la front-office şi am început să aştept. După 20 de minute (pentru că era ajunul Paştelui), m-am mai dus o dată la front-office, unde am aflat cu stupoare că secretara uitase de mine. Nasoool! Scandal, numai puţin, e adevărat. Dar nu trebuie să se creadă că tu nu ai ajuns la timp. La urma -urmei, nu eşti sclav şi nu te-ai dus acolo ca să fii călcat în picioare. În asemenea caz este permisă ridicarea vocii şi lamenaţia.

Regulă 5: e mai nouă şi cam de prost gust. Chipurile psihologică, to emphasize stress and enhance human response to it. Te lasă să aştepţi între un fert de oră şi o oră. Varianta îndulcită este cea în care îţi aduc apă sau cafea, un chestionar de completat sau îţi dau reviste. Aşteptarea este grea, dar trebuie să te educi. If you snap, you lose. Ca potenţial angajat, nu îţi permiţi să ripostezi decât dacă eşti într-adevăr jenat profund. Dacă cineva te-a călcat în picioare sau te-a lipsit de wc, apă (dacă este extra hot) sau dacă te-a înjura. În rest, hang in there!!!

Când intri, "fasole rânjită"! Neapărat, chiar dacă îţi transpiră mâinile şi te ştergi nevrotic, chiar dacă simţi că vrei pipi (pipi muuult înainte de a pleca de acasă, înaiinte şi chiar când eşti la sediu, dar nu în timpul interviului, never!). Nu contează ce spectre vezi la masă, just smile, it's just getting interesting!

(Va urma)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Hai sa te vad cum comentezi urmatoarea:
Te suna cineva de la o banca cum ca au CV-ul tau si se pare ca esti omul potrivit pentru nu stiu ce post pe care tocmai il au ei la concurs. Te cheama la interviu.
Totusi, in tot scenariul apare o mica problema. Singura data cand ai aplicat pentru un job a fost cu trei ani in urma cand ti-ai trimis CV-ul direct la departamentul de HR al altei banci. De atunci si pana atunci nu ai mai trimis nici un alt CV, never, nowhere, nici macar fostilor colegi de facultate, asa, cu scop didactic.
Stupoare!
Raspunsul meu: Cuiva ii arde de glume!
Asteptam dezvaluiri, o mare guru. ;-)
Te pup.

Anonim spunea...

1)Ai aplicat pentru un anume post sau pentru un Trainee Program?
2) Banca care te-a contactat ulterior sigur nu fuzionase cu cea la care ai aplicat sau nu s-a transformat etc?

Este important de ştiut pentru ce ai aplicat, pentru că deşi băncile îşi creează propriile programe de recrutare, atuci când vine vorba despre "treinizare" - în special, sunt dispuse să sheruiască. Bineînţeles că nu îţi vor spune asta. Dar, într-adevăr, când aplici undeva, nu poţi fi sigur că datele submise sunt confidenţiale (chiar dacă ar trebui să garanteze confidenţialitatea datelor - aici ar trebui să îmi aduc aminte că sunt conslier juridic şi că am scris despre asta :)).

De asemenea, există spionaj în recrutare.
Am înţeles că nu este cazul tău, dar sunt organizaţii care, chiar din 2 în 2 ani sau din 3 în 3 ani (mai mult nu prea) îşi revizuiesc baza de date şi contactează persoane care la momentul aplicării nu erau potrivite şi pe care consideră că le pot angaja la momentul actual.

Acu', asta ţi se poate applica, coroborat cu ce am scris mai sus: probabil că ai impresionat pe cineva, te-a ţinut minte, chiar dacă a plecat de la banca la care ai aplicat tu. Sau cineva a vorbit de tine, altcineva a auzit şi a dat un search şi te-a găsit, într-un fel sau altul. Bineînţeles, puteai să întrebi cum au dat de tine, k nu era ruşine :).

În loc să te bucuri că faci parte dintre acei puţini care sunt căutaţi, chiar dacă datele problemei sunt vechi de 3 ani... (nu e chiar o glumă). Şi, i fost unul dintre studenţii de marcă ai facultăţii tale, what's the problem, ai participat la foarte multe programe etc, probabil că cineva chiar te-a ţinut minte. It's not the alien invasion!

Anonim spunea...

Mersi, o mare guru :-)

Zelda spunea...

Ador adoraţia şi sarcasmul prietenilor :).

Te pup